Søk i denne bloggen

29. april 2014

Om værluer, hekling og diverse fra Atlanterhavets Perle

Jeg begynner med noe pent, her et bilde av blomsterflor tatt  på en av kveldsturene opp til bylevadaen. Se så vakre farger! Jeg tenker alltid på hekletepper og fargevalg når jeg ser slikt.

På Madeira kan man ikke unngå å legge merke til de karakteristiske luene med en høy tupp som nærmest må sies å være et nasjonalplagg blant de innfødte. Luene bæres fortrinnsvis av menn.
Er øreflappene nede - da kommer det dårlig vær.
Er flappene derimot oppe - da kommer det garantert sol.
Vi prøvde å følge med den tiden vi var der og jommen stemte det!
Luene selges overalt på øya og er å få i alle mulige fargekombinasjoner, både med og uten striper, jf bildet i forrige innlegg.
Denne lua er strikket i dobbelt tykk tråd og med forkortede rekker på flappene.
På Ravelry finnes link til oppskrift her. Lua heter "Barrete de vilão" noe som direkte oversatt betyr Skurkelue. Hvorfor vites ikke, men mulig det har en sammenheng med øyas sjørøverhistorier fra tidligere tider. Vi kalte den bare for Værlue.
Vandrerstrømper er også å få kjøpt mange steder. Disse kjøpte jeg av en lokal mann som hadde salgsbod oppe i fjellene, midt  i en sving. Om jeg forsto det rett var strømpene strikket av kona hans og av lokalt ullgarn. Noen lodne garndyr så vi dog ikke på vår ferd rundtomkring, men de har en umiskjennelig lukt av fjøs og er knallvarme, så kanskje?

Smart med uortodokse salgssteder forresten. Vi er nok ikke de eneste turistene som brått og uforberedt har kommet opp over 1800 meter over havet. I knebukser.
I Funchal finnes det et garnhjørne i 2. etasje i Bazaren. De har mye flott heklegarn, ikke bare i bomull men også i silkeblandinger. Strikkegarnet var stort sett i acryl. Jeg lot meg imidlertid imponere av radene med Zpaghettigarn eller "Carpet" som det sto på etikettene. (Sjekk prisen!) Jeg stusset litt på mengden av dette garnet men oppdaget like etterpå at det ble brukt til en heklet variant av Værlua.
Funchal har et eget markedskvartal. Hit kommer de reisende fra hele øya og selger produktene sine, det være seg mat, fisk, kaker, honning, frukt, vin m.m. Og håndarbeid selvfølgelig.  I en av smågatene var det nesten bare heklearbeider, i en annen strikketing. Her fikk jeg sniktatt et bilde i heklegata.
Det var mye kjente mønster å se men også noen ukjente. Bl.a. var det noen utrolig flotte og forseggjorte babysko som gikk igjen.
Denne grytekluten fikk bli med hjem. Om jeg forsto damen rett er dette en av de utallige blomstene som finnes på Madeira. Garnet er en silkeblanding.
Grytekluter selges forøvrig enkeltvis på Madeira. Bare ett lite tips..

Weeping BottleBrush

Utsmykning på en kafé
Flere steder i Funchal, spesielt i gamlebyen, har blitt malt opp og pyntet på de senere årene (kilde: Terry lokalguide). Her to ytterdører som har fått en kunstnerisk makeover. Flott, ikke sant?

Jacaranda Tree

En ekte "Fjelløve"?

Med Madeira friskt i minne er det tid for våronn her på hjemlige trakter. Og - blir det snart slutt på den lokale strikketørken tro?

Ha en fin uke videre!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Der skulle je ha vøri....
Klem fra Ingrid

Birgitte sa...

Ser ut som du har fått mye fin inspirasjon på denne turen:)

BrittB sa...

Du har fått med deg mye på Madeira, artig de vær-luene! :-)

LivM sa...

Ser ut til at du har hatt en strålende tur. Vi var på Madeira for noen få år siden og det var et nydelig sted. I tillegg var vi heldige med været hele uken. Knall sol og varme.

Bodil sa...

Så koseleg tur du har hatt :) Fine værhuer og sokkar. God helg.

STRIKKEMOR(O) sa...

Ser fint og interessant ut på Maderia. Artig med den lua.