Søk i denne bloggen

22. april 2014

Tur til sydligere strøk

Det har vært stille her en stund. Det skyldes at mannen og jeg har avviklet resten av fjorårets sommerferie.

Turen gikk til vakre eviggrønne Madeira. Det gror ikke epler på øya og det finnes ikke slanger der, så øya blir ofte kalt Edens Hage 2. Og det med rette!

Vi hadde 14 innholdsrike dager i godt klima og med usedvanlig flott natur rundt oss. Opplevelsene og inntrykkene var så mange at det er vanskelig å vite hvor en skal begynne å fortelle.

Madeira er en relativt liten øy, ca 8 mil lang og 2 mil bred. Om en tenker seg et A4ark som er krøllet sammen kan en visualisere alle høye topper og dype daler. Det er bratt, fryktelig bratt mange steder! Det er fort gjort å kjøre øya rundt pga alle tunnellene, men vi valgte å kjøre på kryss og tvers litt utenfor allfarvei. Her er noen få bilder som viser kontrastene i terrenget:

 Høye fjell, her på 1810 moh på Pico do Arieiro
 Dype daler. Porto da Cruz på nordøstkysten skimtes i bunnen.
 Klippeformasjoner ved São Lourenco på sydspissen av øya. Dette er antagelig øyas mest fotograferte sted. Vi var der tidlig på morgenen og plutselig kom det busslast etter busslast med fotoentusiaster!
 Gjennom urskog. Denne står på UNESCOs bevaringsliste.
 Atlanterhavet syd. På grunn av de høye fjellformasjonene midt på øya skinner sola mest, og som oftest, på sydsiden av øya. Her Ponta do Sol. Som navnet tilsier er dette det stedet på øya som har flest soldager i året.
Vannfall og levadaer. Her kjører vi gjennom et vannfall på sydkysten. Levadaene som Madeira er kjent for, ligger oppe i fjellsidene hele veien dvs. på alle steder så sant det ikke går rett opp. Levadavandring, spesielt de større levadaene oppe i fjellene, er en stor turistattraksjon. Det skal visstnok ta ca 3 måneder å gå alle de store levadaene. Vi fant en fin "bylevada" i nærheten av der vi bodde og denne gikk vi nesten hver kveld. Det var styggelig bratt å gå opp - vi gikk omtrent med nesa i asfalten!  Vel oppe var det imidlertid flatt langs selve levadaen, noe smalt, men lett og fint å gå. Utsikt over Funchal med omkringsliggende områder var en stor bonus, spesielt de dagene vi rakk solnedgangen.

 
Blomsterflor!Selv om det ikke var høysesong for blomstring, er det alltid arter som er i full blomst på Madeira.
Da vi kjørte ned fra fjellene og gjennom en av urskogene kom det brått et lite hus med hage til syne. Flere av trærna i hagen var strikketagget! Jeg ble så forfjamset og overrasket at jeg bare glodde og glemte å fotografere. Mannen prøvde å stoppe men det var for svingete og smalt og det kom biler bak. Men duverden, for en flott fargeklatt midt der inne i skogen!

Ellers var det mye å finne og se på for en håndarbeidsentusiast. At syd-europeerne er racere på hekling var kjent, men det var også strikkede ting å få kjøpt overalt. Ikke så rart kanskje, siden det tar relativt kort tid å kjøre fra shortsvær til lue- og ulljakkevær.  Og joda, jeg måtte shoppe litt jeg også. Mer om det i neste bloggpost!

Blomstersalg i Funchal


4 kommentarer:

Knutine sa...

Det frister med en ferie til Madeira etter å ha sett disse fine bildene :-)
Så deilig å reise bort,få litt variasjon og bli inspirert på mange måter :-)

Ha en flott dag videre

Barwitzki sa...

Tusen takk for fine bilder. Det var sikker deilig ferie. Jeg var endå ikke til Madeira - kanskje det må???
Så fantastisk foto du har laget.
Riktig reiseglad kommer :-)
Jeg vil reise til Frankrike.
Ha veldig fin hjemme igjen :-)
Klem fra Viola

BrittB sa...

Så fine bilder fra ferien på Madeira! Det ser så flott ut!! Har aldri vært der, men kanskje en vakker dag!? :-)

Ingunn sa...

Så spennende! Ukjent sted for meg. Jeg reiser oftest til Hellas, og i dag bestilte jeg høstens tur til Kreta.
Gleder meg til flere bilder!

Klem fra Ingunn