Søk i denne bloggen

12. juni 2014

Snikksnakk om aranstrikk og tur til Irland


Mange i strikkeverden forbinder nok Irland først og fremst med Aranstrikk, ihvertfall gjør jeg det.

Arangensere, ofte kallt Fisherman's Jumper, har sin opprinnelse fra Aranøyene på vestkysten av Irland. Det som er spesielt for Arangenserne er de ulike flettene,boblene og ellers andre symbol som  Livets Tre, Sikksakk/Lyn m.flere. Flere velkjente symboler fra da vi samstrikket GAAAteppet for noen år siden.

 
Begrepet Fisherman's Jumper brukes om hverandre i de tre kategoriene guernseys, jerseys og arans.  Det strides noe om det historiske opphavet til "fiskegenseren", men det antas med stor grad av sikkerhet at den opprinnelig stammer fra de britiske øyene. Hvilken som kom først og hvor er noe mer usikkert.  (kilde: Fishermen's Sweaters from the British Isles, Gladys Thompson)
Det som er sikkert er at det finnes utallige fiskegensere med utallige og forskjellige mønstre.

Kuriositet Fiskegenser: En av mytene rundt fiskegenseren er at hver mann hadde sitt eget unike mønster, møysommelig satt sammen av sine flittige og kreative sjømannshustruer. Som oftest ble initialene til mannen strikket på nede, noen ganger hele navnet. Tanken var at om de datt på sjøen kunne de identifiseres på genserne.

Kuriositet Aranstrikk: Kunstnerisk frihet (les: feil) forekommer innen aranstrikking. Som Gladys Thompson skriver om i positive ordlag: "a true Irish touch of 'nothing really matters' ".

~
 Aranøyene var ikke kjøreplanen på Irlandsturen vår, men første overnattingsstopp var  Galway som ligger i nærheten.
Galway er en liten, pen, koselig  og typisk irsk by med latinerkvarter og puber i fleng. Vi fant flere strikkebutikker og butikker med "ting" med sauer på.  Arangensere, -jakker og tilbehør var en gjenganger i mange butikker.
 Et bilde fra bakeriet får imidlertid representere byen. Sjekk den lange loffen da!

Galway

 Neste stopp var Westport. Strikkebutikk her også, Aranstrikk var rikt representert.
Westport
 Neste stopp var Kylemore Abbey. Et slott med en romatisk begynnelse og uhyre mange tragedier. Idag er det kloster og kun noe av det opprinnelige inventaret er inntakt, deriblant dette håndarbeidsbordet.
Kylemore Abbey
 I Sligo ble det kun et raskt stopp på denne fargerike kaféen. Like 'blingete' inni som utapå, men maten var god. Ikke skue hunden osv...
Sligo
 Over fjell og dype daler bar det. Og overalt - levende garn i hopetall!
 Underveis overnattet vi på Bed 'n Breakfast. Pent, rent og rimelig, og med en kjempefrokost. Ene natten havnet vi imidlertid på Mornington House, en ekte herregård med lang familiehistorie. O'la la - ja hva annet  kan en si? Det var reine eventyret å være der, ikke minst takket være det fantastisk hyggelige og gjestfrie vertskapet Warwick og Anne! Turens desiderte høydepunkt!
Mornington House
 Dette ble vi møtt med:
Afternoon Tea
 Vi sov herskapelig:
Sengetøy

Deretter var det Dublin som skulle gjøres før hjemturen. Og hva er vel Dublin uten et besøk i pubgata? - Artig, bråkete og irene er stadig like vennlige og imøtekommende. Kaffe kan de imidlertid ikke lage! Pføy altså! Takke meg til Riverrock-vann til musikken ;)
Hannes rockevann

Dublin
Shopping? Noen kopper og krus med sauer på ble selvsagt   kjøpt, samt en enslig garnpakke.
 "Harru' kjøpt deg dokost?" som en i reisefølget sa..hehe

Garnet er mohair boucle fra det irske spinneriet  Cushendale Woolen Mills.  Hva det har blitt til ser dere her:


Et enkelt trekantsjal med buet tupp. Pinnene (nr 15)  måtte jeg legge bort, de ble i tyngste laget for armene. Jeg brukte nr 10 isteden og det var  helt på smertegrensa. Sjalet ble i overkant kompakt, også kalt  innmari varmt, men fullt brukbart.

Men se den fine jakka da dere! Gave til meg selv fra meg selv - tjohei! 
Garnprisene i Irland er omtrent  som hjemme, men prisen på ferdig strikka ting er bare det halve. Skjønn det den som kan! Når jakka kostet tilsvarende garnprisen så bare måtte jeg. Alle strikkedamer skjønner den logikken, ja? hehe

Men nå er det hemmeligprosjektet som skal jobbes med før nye eventyr venter i det fjerne.

En super helg ønskes alle!

Hekk på Kylemore


5 kommentarer:

Flowermouse Design sa...

Så herlig å lese om og se bilder fra Irland. Har vært der mange ganger - og elsker å feriere der!! Godt du koste deg!!!!

Ingunn sa...

For en tur dere har hatt! Da vi var i Dublin i fjor høst, ble vi anbefalt vestkysten på det varmeste.Nydelig jakke du kjøpte deg! Passer fint med sjalet til.

God helg fra Ingunn

Birgitte sa...

Så kjekt å se bilder og lese om aranstrikk:) Skjønner godt at du måtte ta med den jakken hjem. Nydelig!

LivM sa...

Å som jeg misunner deg den turen. Vi er bare så trege, men jeg har så lyst! Takk for titten!

Guri sa...

Ser at du har hatt en flott tur! Mange bilder; artig å se! Fikk ikke mindre lyst til å reise til Irland nå akkurat!
God sommer!